sábado, 30 de marzo de 2013

Brunyols del'Empordà.

Es temps de brunyols de l'Empordà,  i a casa com mana la tradició en hem fet juntament amb la meva sogre i la meva cunyada. La recepte es de l'avia del meu marit i surtan bonissims.

jueves, 28 de marzo de 2013

Ainara.

Una companys de la colla castellera han tingut una nena, i els hi he fet aquest pitets i un ratolí per guardar les dentetes.



martes, 26 de marzo de 2013

Mousaka

Ahir per dinar vam fer mousaka, a nosaltres ens agrada amb albergínia i carbassó.
Estava boníssima



  • Ingredients (per a 6 – 8 persones):
  • 3 Albergínies grans
  • carbassons
  • 1 ceba gran (picada)
  • 1 dent d’all (picada fina)
  • 1 quilo de carn  de vadella
  • 100 ml de vi negre
  • 300 g Tomàquet triturat
  • Sal
  • Oli d’oliva
  • Sucre
  • 1/4 de culleradeta de canyella mòlta
  • 1 cullerada d’orenga fresca picada (o  1 culleradeta d’orenga seca)
  • 1 fulla de lloré
  • Pebre negre
  • 85 g de mantega
  • 85 g de farina
  • 600 ml de llet
  • 1 ou batut
  • 25 g de formatge  ratllat
Elaboració:
  1. Tallem les albergínies a rodanxes fines, les col·loquem dins un colador (amb un plat a sota) i les espolvoragem amb sal. Les tapem amb un plat per sobre de manera que ens faci de pes. Les deixem 30 minuts per tal d’eliminar-ne l’amargor.
  2. Tallem els carbassóns a rodanxes.
  3. Mentrestant, escalfem 2 cullerades d’oli d’oliva en una cassola gran. Afegim la ceba i l’all picats i els sofregim durant 5 minuts (fins que estiguin tendres). Afegim la carn picada de xai i el sofregim uns 5 minuts fins que es dauri, remenant sovint.
  4. Incorporem el vi i deixem que s’evapori d’alcohol. A continuació afegim el tomàquet triturat, el sucre, la canyella, l’orenga, la fulla de lloré i salpebrem. Ho deixem coure a foc lent, sense tapar, remenant de tant en tant, durant 20 minuts.
  5. Esbaldim les rodanxes d’albergínia amb aigua freda i les assequem amb paper de cuina. Afegim força oli d’oliva en una paella gran (fins a cobrir el fons) i l’escalfem. Afegim una capa de rodanxes d’albergínia i les fregim pels dos costats fins que es daurin una miqueta. Les retirem de la paella i les escorrem amb paper absorbent. Repetim el procediment amb la resta d’albergínia i carbassó afegint l’oli que ens faci falta.
  6. Per fer la salsa (estil beixamel) que cobreix la moussaka fem un roux amb la mantega i la farina remenant sovint fins que la farina ens quedi cuita. A continuació afegim la llet bullint i remenem enèrgicament per tal de que no ens quedin grumolls i fins que la salsa espessi. Fora del foc salpebrem al gust i un cop s’hagi refredat una mica hi afegim un ou batut tot remenant amb les varetes.
  7. Disposem una capa d’albergínia i carbassó en el fons d’una plata que pugui anar al forn. Damunt una capa de carn. Anirem alternant capes d’albergínia i catrbassó amb capes de carn i ho coronem amb la salsa (estil beixamel) i espolvoregem el formatge ratllat pel damunt. 
  8. Enfornem la Moussaka a 180ºC (escalfor a dalt i a baix) fins que ens quedi daurada, durant aproximadament 50 minuts (el temps dependrà de cada forn). I la servim calenta o tèbia.







domingo, 24 de marzo de 2013

Torrades de Quaresma

Les Torrades és un dolç típic de les celebracions de Quaresma i Setmana Santa a Espanya, excepte a Cantàbria, on es fan en Nadal. Consisteix en una llesca de pa (habitualment de diversos dies) que és remulla  en llet o vi amb mel i espècies, i, després de ser arrebossada en ou, és fregida en una paella amb oli. Es pot aromatitzar  al gust,  i amb diversos ingredients: canyella o algun licor, i s'endolceix amb mel, almívar o sucre. És un aliment d'origen humil que satura aviat al comensal i el seu ús és costum en Quaresma, època en què els catòlics deixen de menjar carn.



viernes, 22 de marzo de 2013

Xocolata tipo Nutella o Nocilla.!!!!

A casa els hi encanta la xocolata per posar amb el pa, la super coneguda nocilla, pero com la Irene  la meva filla gran es intolerant a la llet, i ara sols la  pren sense lactosa vaig voler provar si me'n sortia de fer-la jo amb la thermochef, no hi han gaires receptes amb aquesta maquina i es per aixo que vaig buscar informació de com la feien amb la thermomix. Vaig trobar aquesta i es com l'he fet. http://www.velocidadcuchara.com/





La recepta és aquesta.:
100  gr d'avellanes pelades i torrades al forn
150  gr de sucre
100  gr de xocolata amb llet
100  gr de xocolata blanca
200  gr de llet sense lactosa
150  gr d'oli de girasol

Preparació:
1.- Tritura les avellanes i el sucre programant 15 segons en velocitat 10, perquè quedi molt fi.
2.- Afegeix les xocolates i tritura 20 segons en velocitat 9.
3.- Finalment agrega la llet, l'oli i programa 7 minuts, temperatura 50º, velocitat 4.

Llest, aboca la barreja en el bol on la vulguis guardar i a gaudir. Jo he omplert 2 bols del petits del "mercadona".

jueves, 21 de marzo de 2013

Coca Carmelitas Descalzas.




"És una forma molt antiga d'elaborar una coca i conegut era que la persona que li lliurava el got amb la massa mare et desitjava sort i salut.
Es requereixen 10 dies per a l'elaboració de la coca, sense usar batedora, ni frigorífic, no altres aparells moderns.
La tradició diu que la massa mare te l'han de donar, i que cal començar l'elaboració de la coca en dijous perquè el mateix estigui llest per al dissabte de la setmana següent.








DIJOUS: S'aboca el contingut del got lliurat en un recipient major i sigui afegeix un got de sucre i un de farina. No es barreja.
DIVENDRES: Es barreja amb una cullera
DISSABTE: No es toca
DOMINGO: No es toca
DILLUNS: S'afegeix un got de llet, un altre de sucre i un altre de farina. No es barreja.
DIMARTS: Es barreja tot amb una cullera
DIMECRES: No es toca
DIJOUS: No es toca
DIVENDRES: No es toca

DISSABTE: S'aparten tres gots de la massa obtinguda (massa mare) que es lliuren a tres persones a les quals desitgis sort i salut.
  
A la resta de massa se li afegeix:
2 gots de farina
1 i 1/2 got de sucre (al gust)
1 got d'oli (girasol i oliva, al gust)
1 got de llet
1 got de nous i/o ametlles picades
1 got de panses sense os prèviament enfarinades
1 sobre de llevat
2 ous sencers
Un polsim de sal
Un polsim de canyella
Un polsim de *vainilla
1 poma trossejada
*Ralladura d'una taronja

martes, 12 de marzo de 2013

Avui faig 50 anys.

                                                  Avui faig 50 anys, i em fa molta il·lusió.

jueves, 7 de marzo de 2013

Fent polseres per l'estiu.








A la fira de creativa vaig comprar un aparell de kumihimo, i per provar he fet aquestes polseres, son divertides i crec que per el estiu estan molt bé. Si en vols una, enviem un privat i en parlem.

martes, 5 de marzo de 2013

Pa de tomates i olivas

                Avui he tornat a fer pa, aquesta vegada porta olives i tomates secs.

   
 

 360 ml d'aigua
5 cullerades d'oli verge. 
2 cullerades de sal. 
630 grm de farina.
2 paquets de llevat sec.
olives trossejades. 
tomàquet sec trossejat. 
Herbes aromàtiques : orenga, farigola,.
Programa 5 de la panificadora.

viernes, 1 de marzo de 2013

Pa de formatge

Buffff quant de temps sense publicar. Avui he fet pa amb la panificadora del lidl, a casa els hi agradat molt, porta una mica de formatge, segur que el repetire.


 Recepte:
320 cc de llet.
500 gr  de farina.
1 cullaradeta de sal.
150 gr de sucre.
1 1/2 de llevat per fer pa.
50 gr de formatge.
1 ou.
Posem tots el ingredients a la cubeta de la panificadora, procurant que la sal i el llevat no estiguin junts.
programa 5.